Palmpasenstok

[COLUMN]

Met Pasen is Jezus opgestaan. Ze konden ‘m eerst niet vinden. Z’n doeken lagen in z’n grafspelonk, maar er zat niets meer in. Dat is toch vreemd na drie dagen.

Palmpasenstok
Als kind werd ik altijd wel vrolijk van Pasen. Er was alleen één probleem: in de wijk liepen allerlei kinderen met een palmpasenstok en ikke niet. Daar was ik zo verontwaardigd over. Maar ik was protestant en om een palmpasenstok te mogen maken, moest je toch echt een katholiekje zijn.

Beeldenverering
Dus zat ik ieder jaar weer dagenlang verlekkerd naar dat feestmaal aan die stokken te kijken, zonder zelf mee te mogen doen. Na een aantal jaar hield ik het echt niet meer vol en smeekte mijn moeder om mij aan deze beeldenverering te mogen overgeven. Nu was mijn moeder de kwaadste niet en lag ook wel eens dwars tegen het Goddelijk Gezag. Bovendien zag ze mijn wanhoop en gaf welwillend haar zegen.

Kruisverbinding
Na dagen meten en zagen in de schuur kon ik eindelijk met de hoofdakte beginnen: het rijgen van veel snoep aan een draadje om die vervolgens aan de kruisverbinding te nagelen. De lekkernijen hingen zwaar te bungelen aan de touwtjes. Nadat de boel was afgewerkt door het broodje op de verticale stok te drukken, was ik klaar voor de straatparade. Want als de katholieken zo parmantig met hun stokken door de buurt paradeerden, mocht ik natuurlijk niet achterblijven.

Trots als een paashaas
Trots als een paashaas liep ik vervolgens in mijn eentje een aantal blokjes om. De stok in beide handen geklemd een halve meter voor mij uit. Om de overwinning te vieren, mij verheugend op het banket dat komen ging.

Eén reactie op “Palmpasenstok

  1. De palmpasenstol was ik helemaal vergeten, die hadden wij ook vroeger. Haantje pik noemden we dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.